Ändamålsplatser

Här beskrivs förutsättningar för ändamålsplatser.

Följande ändamålsplatser är det möjligt att reglera med:

  • Lastplats
  • Taxiplats
  • Bokbussplats
  • Ambulansplats
  • Skolbussplats
  • På- och avstigningsplats

De vanligaste ändamålsplatserna utmed gator i en stadsmiljö är lastplats och på- och avstigningsplats. I första hand ska en fastighets behov av olika typer av angöring lösas på kvartersmark. I många fall finns dock inte den möjligheten vilket medför att behovet måste ordnas på allmän plats genom lokala trafikföreskrifter.

Ändamålsplatser är således nödvändiga utmed allmänna gator med tanke på de olika behoven som finns i byggnader utmed sträckan. Exempelvis för leveranser till butiker, boendes behov, hämtning av hushållsavfall eller hämtning och lämning av personer med funktionshinder.

Allmänt om placering

Det är viktigt att placeringen av en ändamålsplats följer bestämmelserna i trafiklagstiftningen. Till exempel får placering inte ske på eller inom ett avstånd av tio meter före ett övergångsställe, en cykelpassage eller en cykelöverfart. Den får inte heller ske i en vägkorsning eller inom ett avstånd av tio meter från en korsande körbanas närmaste ytterkant.

Hämtning av hushållsavfall

Placering

Placeringen av en lastplats måste anpassas till de avfallsrum som finns utmed gatan. Vid ny- och ombyggnation bör dragavståndet mellan fordon och avfallsrum inte överstiga 10,0 meter. Det bör inte heller finnas höga kanter på sträckan mellan hämtningsfordonet och avfallsrummet.

Utrymmesbehov

En lastplats för hämtning av hushållsavfall bör ha en bredd av minst 3,5 meter (då inklusive skyddszon mot intilliggande cykelbana) med tanke på hämtningspersonalens och förbipasserande cyklisters säkerhet. En lastplats för renhållningsfordon bör vara minst 15,0 meter lång.

Verksamhetslokaler utmed gatan

Placering

Det finns inget regelverk för dragavstånd mellan ett leveransfordon och en verksamhetslokal (restaurang, butik eller annan näringsverksamhet som kräver leverans av gods). En grundregel är att en lastplats placeras så nära verksamhetslokalen som möjligt med målsättningen att avståndet inte ska överstiga 25 meter. Om det finns flera verksamhetslokaler utmed en gata bör det utredas om dessa kan dela på en lastplats.

Utrymmesbehov

En lastplats för varuleveranser bör ha en bredd om minst 3,5 meter (då inklusive skyddszon mot intilliggande cykelbana) med tanke på leveranspersonalens och förbipasserande cyklisters säkerhet. En lastplats för varuleveranser bör vara minst 18 meter lång.

På- och avstigningsplats

Placering

Det finns i vissa fall behov av en på- och avstigningsplats utmed en gata, till exempel för hämtning och lämning av funktionshindrade vid bostäder eller annan verksamhet. Enligt Boverkets föreskrifter ska en sådan plats vara placerad inom ett avstånd av högst 25 meter från den entré som avses. Det bör inte finnas några höga kanter i anslutning till en på- och avstigningsplats.

Utrymmesbehov

En på- och avstigningsplats bör ha en bredd om minst 3,5 meter (då inklusive skyddszon mot intilliggande cykelbana) med tanke på förarens, passagerares och förbipasserande cyklisters säkerhet. En på- och avstigningsplats bör vara minst 10 meter lång (färdtjänstbussar).

Läs mer om utformningen av angörings- eller parkeringsplats för rörelsehindrade.

Ibland kan det finnas behov av att reglera med parkeringsplats för rörelsehindrade utmed en gata på allmän plats. Motivet till en sådan parkeringsplats är att det ska finnas verksamheter i närheten som har ett allmänintresse. Exempelvis en vårdcentral, matvarubutik eller liknande verksamhet. Boendeparkering ska lösas på kvartersmark.

Placering

För publika lokaler, lokal för arbetsplats och bostadshus gäller att en angöringsplats för bil ska finnas och parkeringsplats för rörelsehindrade ska kunna ordnas efter behov inom 25 meter från en tillgänglig och användbar entré.

Utrymmesbehov

En parkeringsplats för rörelsehindrade i anslutning till gångbana (ej cykelbana) ska ha en bredd av minst 3,6 meter då rörelsehindrade förare eller passagerare med rullstol ska kunna ta sig i eller ur fordonet utan att behöva använda körbanan. En parkeringsplats för rörelsehindrade (kantstensparkering) bör vara 7,0 meter lång.

Uppdaterad: